Zašto smo volele i volimo Seks i grad

Printscreen

Lifestyle

Zašto smo volele i volimo Seks i grad

Htele mi to priznati ili ne, sve smo gledale Keri i njene drugarice. Kasnije možda Samantu i njene muškarce, ali i odluke koje je donosila. Svaka od nas je barem jednom mogla pronaći sebe u jednom od četiri karakterno različita lika.

Osim toga, inspiracija za modu, putovanja i saveti u vezama, samo su dodatno povećali gledanost serije. Dva nastavka filma pokazuju kako je ova serija postala kult i osvojila žene (ali i muškarce) širom sveta. Bila ona vama prosečna ili omiljena, mi smo se prisetile zašto smo je volele i šta smo naučile od ovih sjajnih žena.

Keri i njena haljina uprskana na ulici. Najavna špica serije koju smo znale napamet. Njena uloga je nosilac celokupne priče Seks i grad. Ona je ta koja će haos iz četiri smera pretočiti u kucani tekst, a potom i knjigu. Ona će vas naučiti da možete voleti više puta, ali da postoji samo jedan Mr. Big. Svaka od nas je imala svoju verziju njega. Tipični “neodoljivi gad” kojem se vraćate hiljadu puta ili dopuštate da se on vraća vama. Ali vam onda nadoknadi sve što je propustio. Taj čovek je ujedno i onaj koji vam otkaže venčanje, jer oseti pritisak okoline. Svaki put kažete da nećete ponovo, ali se Keri u vama predomisli i vi obnovite staro.

Osim toga, Keri je spajala nespojivo. Modni trendovi su se nizali iz epizode u epizodu, a dala je primer i mršavicama da ženstvenost nema veze sa oblinama. Žena je stvorila brend od sebe i ostala upamćena po svojoj izjavi: “Ovde će jednog dana počivati Keri. Imala je dve ljubavi i mnoštvo cipela.” Međutim, ona će vam vratiti i veru u žensku snagu i prijateljstvo. Ma šta god da se dešavalo, sve su bile podrška jedne drugima. Jednima promiskuitetna, drugima sasvim normalna i liberalna žena. Njen lik je poentirao da možete sebi priuštiti avanture, ali i zadržati svoju individualnost. Bez obzira šta je radila, Keri je uvek bila classy, a to je ono što je izdvaja.

Ovde će jednog dana počivati Keri. Imala je dve ljubavi i mnoštvo cipela.

Dovoljno je reći. “I love you Richard, but I love me more.” Ona je Samanta Džouns i nema dlake na jeziku. Kroz jednu epizodu promijeni nekoliko partnera, ali stavi sebe na tron da joj to niko ne može zameriti. Žena stav! Ako muškarci mogu koristiti žene kao oblik jednokratne zabave, može i obrnuto.

“I am done with great love. I am back to great lovers.”

Međutim i ona ima emocije i zna biti u vezi. Samo je potrebno pogledati sezone i sezone da se dođe do toga. A onda se stvari promene, Samanta oboli od raka dojke i shvatite da se i ta borba može dobiti. Kada njen partner u znak podrške i solidarnosti odluči da svoju dugu kosu skrati i ofarba kao i ona, shvatite da ima ljudi koji vas vole i koji će vas voleti. Ljubav se i pokazuje u najtežim trenucima. A u međuvremenu sebe na prvo mesto, jer ako je iko punio baterije samopuzdanjem, onda je to ona.

I love you Richard, but I love me more.

Miranda Hobs ili sasvim prosečna žena. Pri tome ne mislimo obična, već možda najjednostavnija osoba za poistovećivanje. Ona ne preteruje u šminkanju, racionalno pristupa svemu i vraća samosvijest ženama svaki put kada odu predaleko. Njena izjava na kafi sa drugaricama:

“Zar četiri emancipovane žene nemaju pametnija posla nego da pričaju o muškarcima?”

Dođe, kaže i ode. A onda se ispostavi da je u pravu. Jer dok se sve one bave muškarcima, ona se bavi karijerom. Kasnije se udaje i dobija dete, ali i dalje stiže biti drugarica, pravnica, majka i supruga. Ona je primer žene koji će vam otvoriti oči kad je očigledno da srljate. Glas razuma u veseloj družini i definitivno simpatična po sceni sa komšijom iz zgrade prekoputa, kada pokaže grudi misleći da se i on skida njoj na prozoru. Sutradan shvati da je čovek gej i da je imao dejt sa muškarcem koji živi sprat iznad.

Zar četiri emancipovane žene nemaju pametnija posla nego da pričaju o muškarcima?

Šarlot
Vera u ljubav i gospodina Pravog u jednoj ženi. Sve romantične misli, bajkoviti scenariji na jednom mestu. Ona je Šarlot Jork, koja u potrazi za savršenim, bude sa savršenim primerom maminog sina. A onda se razvede i pokaže vam da sve ima rok trajanja, ali da se iz lošeg braka može i izaći. Njen lik se transformiše iz srceparajućeg, idiličnog romantičnog tipa do samosvesne žene. Njena borba i želja za decom navode žene da shvate kako ništa nije nemoguće i kako ne treba odustati.

U drugom braku vam pokazuje kako trebate zaboraviti na tipove muškaraca koje volite, jer je njen upravo sve suprotno. Ali je voli, ceni i poštuje, a to je ono što volimo. Ostvarenje nje kao majke i supruge pokazuje i koliko se žena prilagođava, onda kada voli. Prelazi na drugu vjeru i potpuno se posvećuje braku, zanemarujući jedno vreme i karijeru. Jednostavno žena koja je rođena da bude verna supruga i majka.

Njena borba i želja za decom navode žene da shvate kako ništa nije nemoguće i kako ne treba odustati.

Usponi i padovi, smeh i suze. Sve se to čini lakšim kada pored sebe imate ljude koji vas vole, podržavaju i uz vas su. Ne postoji problem koji se ne može rešiti onda kada se četiri drugarice nađu. Koktel veče i pretresanje tema od a do ž su sastavni deo ženskog života. Naravno, emancipovane smo dovoljno da nećemo priznati kako i dalje pričamo o njima. Tim neizostavnim muškarcima.

Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top