15 saveta dr. Oza za mršavljenje

Lepota i zdravlje

15 saveta dr. Oza za mršavljenje

Dr. Oz donosi 15 saveta koji će ti pomoći da postigneš željenu liniju. Vitkost bez jojo efekta postiže se trajnim usvajanjem zdravih navika. Neke od saveta koji slede verovatno već primenjuješ, a možda je dans najbolji dan da usvajanjem bar jedne nove zdrave navike uskoro ugledaš željeni broj kilograma na vagi.

Bez planiranja obroka nema napretka
Planiraj obroke – to će te sprečiti da u trenutku gladi pojedeš prvo što ti dođe pod ruku.
Jedi zobene pahuljice – održavaju šećer u krvi stabilnim. Ako ih pojedeš ujutro, sprečiće te da se prejedaš kasnije kroz dan.
Jedi zdrave masnoće – osećaćeš se zadovoljnije ako unosiš namirnice koje sadrže zdrave masnoće poput lososa, maslina,
oraha.
Nemoj preskakati obroke – telo je vrlo inteligentno i ako preskočiš obrok ono „misli“ da je nastupio period gladovanja i usporava metabolizam.
Pazi kako pripremaš hranu – umesto da pržiš i pohuješ hranu radije je kuvaj u vodi na pari, pripremaj na roštilju ili u pećnici s malo masnoće.

Pripremi se za trenutke krize, jer će sigurno doći
Unosi dovoljno tekućine – nemoj miješati žeđ s gladi. Kad misliš da si gladna prvo popij čašu vode, ako te to ne zadovolji jedi.
Uvijek imaj zdravi snack sa sobom – bilo bi dobro da u torbi uvijek nosiš orašaste plodove ili neko voće kako bi izbjegla da u trenutku gladi uzmeš nešto nezdravo poput čipsa.

Spavaj dovoljno – nedovoljno sna remeti rad hormona odgovornih za glad, pa kad si ne ispavana imaš veći apetit.
Vežbaj trening snage – mišići troše najmanje četiri puta više kalorija nego masti, tako da će ti dobro doći dizanje utega dva do tri puta nedeljno po 20 minuta.
Prepoznaj emocionalne okidače radi kojih posežeš za „hranom utehe“ – sledeći put kad upadneš u to stanje seti se cilja koji želiš postići pa ćeš lakše odoleti iskušenju.
Pročitaj više o emocionalnom prejedanju.

Kontroliši težinu, ali i svoje emocije
Redovno kontroliši svoju težinu – osobe koje to čine ređe imaju značajnije oscilacije u težini.
Pazi koliko namirnica koju biraš sadrži šećera – čitaj deklaracije i nemoj kupovati namirnice koje sadrže više od 4 grama šećera u jednom serviranju.

Jedi jaja za doručak – istraživanja su pokazala da osobe koje za doručak jedu proteine umesto ugljenohidrata imaju duži osećaj sitosti.
Postavi novi cilj – konfekcijski broj u koji želiš stati ili opseg struka i bokova koji želiš imati.
Meditiraj – uspostavljanje unutarnjeg mira pomoći će ti da prepoznaš svoje stvarne potrebe i želje te da ne zatrpavaš emocije hranom.

Izvor: Miss7zdrava

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top