Oštra poruka medicinske sestre iz Srbije!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Oštra poruka medicinske sestre iz Srbije!

Adrijana Popadić je medicinska sestra na intenzivnoj nezi koja se već danima nalazi na prvoj liniji fronta u borbi protiv korona virusa. U nadi da će građani shvatiti koliki napor zdravstveni radnici ulažu svakog dana da bi spasli tuđe živote objasnila je kako izgleda jedna njena smena.

„Moram još nešto da napišem i više se neću oglašavati povodom zaraze, koju sam ionako retko pominjala. Svi koji me znaju, takođe znaju gde radim. Pošto su ovo vanredne okolnosti, opisaću vam ukratko kako to izgleda. Dežurstvo traje 24 h. Kad dođe moj red da uđem u zonu gde su zaraženi, prolazim kroz čitav niz mera, oblačenja i stavljanja zaštitne maske, koja se ureže u kožu, jer ne sme nigde da pušta, naočare koje posle nekoliko sati odvaljuju uvo. Kad sve to stave na mene, nema više diranja lica, nameštanja kape, češanja, ničega.

Ako misliš da ne možes da izdržiš dugo, dobiješ pelenu, jer što sam pi*ala, pi*ala sam… O onom drugom da ne govorim (a ko p*dne, naduva skafander). Šalu na stranu. Zbog maske sam mislila da ću se ugušiti, napad panike je bio na vidiku, ali sam se nekako smirila. Ulazim na odeljenje gde se susrećem sa zaraženima svih profila. Od preplašenih, koji su na kiseoniku, predvorju respiratora do bezobraznih, koji neće da stave masku koju dobiju na ulazu…i tako satima, dok ne počne da mi se muti pred očima od gladi i žeđi, a moram da uključim infuziju, prikačim kiseonik, promenim pelenu nepokretnima, dok mi lije znoj niz leđa i puni kaljače… eto, ako uopšte možete to da zamislite. A pitanje je koliko možemo izdržati dok ne nastane kolaps“, napisala je u svom statusu Adrijana, a mi ga uz njenu dozvolu prenosimo.

Izvor: Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top