KALKULATOR TRUDNOĆE: Evo kako da znate datum početka trudnoće i porođaja

Kuća i porodica

KALKULATOR TRUDNOĆE: Evo kako da znate datum početka trudnoće i porođaja

Najlepša vest u životima mladih roditelja svakako je ona kada saznate da čekate bebu. Beba je kruna Vaše ljubavi, ali i nova životna motivacija koja donosi mnogo briga, nedoumica, otvara mnoga pitanja koja sebi do tog momenta nikada niste postavljali.

Kako će da izgleda moja trudnoća? Da li će sve proteći u redu? Da li će se beba pravilno razvijati? Da li boli porođaj? Kada ću se, uopšte, poroditi? Gde da pronađem kalkulator trudnoće? Biti roditelj je najlepše, ali i najodgovornije „zanimanje“, a taj osećaj brige i odgovornosti počinje, ni manje ni više, nego od prvog dana trudnoće.

Univerzalno pravilo: početak poslednjeg ciklusa se računa kao početak trudnoće

Odmah na početku da Vam kažemo kako stoje stvari sa računanjem tačnog datuma početka trudnoće: ne postoji sasvim pouzdan način računanja! Mnoge žene uredno prate svoje cikluse, na osnovu simptoma ili testova znaju kada se u njihovom telu dešava ovulacija. Međutim, nikada ne možemo biti apsolutno sigurni u trenutak kada je došlo do začeća (oplodnje jajne ćelije), odnosno koji je prvi dan trudnoće.

Zato ginekolozi koriste jedinstveno pravilo koje glasi: prvi dan trudnoće je, zapravo, dan kada ste dobile poslednji ciklus.
Ovaj kalendar trudnoće je univerzalan, tj. najčešće se primenjuje i kod nas i u svetu. Po njemu, potrebno je dvesto osamdeset dana da se plod razvije, a to pretvoreno u nedelje znači četrdeset nedelja ili, narodski rečeno, devet meseci.

Naravno, kao što je svako od nas „unikatan“ i jedinstven, tako ni svaka trudnoća ne mora da traje tačno 40 nedelja. Normalnim, odnosno porođajem „u terminu“, smatra se svaki porođaj između 38. i 42. nedelje. Nekim bebama je potrebno više vremena, druge su spremne za ovaj svet i nedelju-dve ranije. Ako se beba rodi krajem 36. nedelje ili početkom 37. nedelje, govorimo o porođaju pre termina.

Svaki porođaj pre navršene 36.nedelje smatra se prevremenim i postoje rizici da beba ne bude zrela, odnosno potpuno spremna za samostalno disanje. Kada trudnoća traje duže od 42. nedelje, tada govorimo o „prenetoj“ trudnoći, iako to ponekad može da znači da pravi termin porođaja nije adekvatno i precizno izračunat.

Očekivani termin porođaja

Prethodno navedeno medicinsko računanje trudnoće primenjuje se sa velikom pouzdanošću kod žena čiji su mesečni ciklusi redovni i traju 28 dana. Ako menstruaciju ne dobijate svakog meseca redovno, a razlozi za to mogu biti brojni, postoji jedna još pouzdanija metoda. Za ovu metodu računanja potrebno je da znate (da se sećate), kada ste tačno začeli. Ukoliko znate tačan datum, onda na taj datum začeća dodate dvesto šezdeset i šest dana i dobićete očekivani termin Vašeg porođaja.

Kada je vantelesna oplodnja u pitanju (VTO), očekivani termin porođaja se računa malo drugačije. U ovom slučaju, najsigurnije je da se za tačan datum začeća uzme datum kada je izvršen transfer embriona. Potom se na taj datum, po prethodno opisanom modelu, dodaje 266 dana i dobija se očekivani datum rođenja bebe.

Ultrazvuk – sigurna potvrda vaše trudnoće

Kada Vam izostane menstruacija, a Vi pretpostavite da ste u drugom stanju, verovatno ćete najpre uraditi kućni test na trudnoću. Ovi testovi, koji se kupuju u apotekama, vrlo su senzitivni. To znači da mogu vrlo precizno da detektuju i najraniju trudnoću. Ipak, za konkretnu potvrdu trudnoće, neizbežan je odlazak kod ginekologa i ultrazvučni pregled. Vaš ginekolog će na ultrazvučnom pregledu dosta precizno moći da utvrdi starost trudnoće, na osnovu izgleda ploda, njegove veličine i građe.

Dakle, čak i u slučaju da ne pamtite datum poslednje menstruacije, a takođe niste sigurni ni kada je tačno do začeća došlo, ginekolog će na osnovu ultrazvuka utvrditi starost bebe, a samim tim i termin porođaja po ultrazvuku.

Kod određivanja starosti trudnoće, ginekolog će posebno obratiti pažnju na nekoliko momenata. Najpre, da li se registruje srčani ritam ploda. Srčani ritam se može registrovati već nakon 8. nedelje, nekad malo kasnije, oko 10. nedelje. Ginekolog takođe, naročito u kasnijim mesecima trudnoće, obraća pažnju na pokrete ploda, ali mu je, pre svega, važna veličina ploda po nedeljama, koju izračunava merenjem na UZ aparatu. Na ovaj način, upoređujući mere Vaše bebe sa standardima, utvrđuje njenu starost. Samim tim možete biti sigurni i u očekivani termin porođaja.

Kada saznate termin Vašeg porođaja, slede redovni pregledi u trudnoći kod ginekologa i pripreme za taj najsrećniji trenutak u životu roditelja – rođenje bebe. Vodite računa najpre o svom zdravlju, izbegavajte pušenje i alkohol, hranite se zdravo (ne morate „za dvoje“), šetajte dovoljno kako biste ostale u kondiciji, uzimajte propisane suplemente (folna kiselina i multivitaminski preparati za trudnice), izbegavajte stres koliko god možete, a takođe i velike skupove ljudi, kako biste se zaštitile od virusa.

Vodeći računa o sopstvenom zdravlju, utičete i na to kako se Vaša beba razvija. Redovno treba da idete na kontrole kod svog ginekologa i slušate sve njegove savete za dodatne testove koje Vam bude preporučio. Na taj način ćete biti sigurni i u bebino zdravlje, pa ćete povećati šanse da dočekate termin svog porođaja. Ali, znate li kako se kaže: beba zna kada joj je vreme za rađanje, a u najvećem procentu slučajeva to se podudari sa terminom koji Vam je izračunao lekar.

Izvor; zenskikutak.rs/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top