„Život sa ljubomornim muškarcem je težak i tužan“: Priča žene koju vredi čuti

pixabay.com

Ljubav i seks

„Život sa ljubomornim muškarcem je težak i tužan“: Priča žene koju vredi čuti

Svakoj ženi prija da je njen muškarac ljubomoran na druge muškarce koji joj prilaze, ali ta ljubomora često zna preći prag tolerancije i prerasti u nešto drugo, a život sa takvim muškarcem je težak i tužan.

Sitni znaci ljubomore ne smetaju vezi, naprotiv; ako se ljubomora ama baš nikad i ni u kojoj meri ne ispolji, to može biti shvaćeno kao znak nezainteresovanosti ili kao nipodaštavanje („Pa zar njemu ne pada na pamet da ja mogu da budem privlačna i drugim muškarcima?“).

U tom smislu, sitni znaci ljubomore – recimo, prebacivanje ruke preko ramena partnera/partnerke dok oni pričaju sa privlačnom osobom suprotnog pola – mogu da deluju čak i podsticajno na vezu. Međutim, kad dođe do ljubomornih scena, to već ne valja.

To ne prija nikome. U takvim situacijama se svi osećaju loše: ljubomorni je nesiguran, uplašen, ljut i povređen, a napadnuti zbunjen, uplašen i povređen, i to ako je ta ljubomorna scena između četiri zida, to jest, kad nije pred drugima. Ako su i drugi prisutni, stvari se pogoršavaju.

Plus, kada je neko jako ljubomoran, problemi se ne svode samo na povremene neprijatne scene; tu su stalna zanovetanja, propitkivanja, konstantna sumnjičavost. Jednom kad stvari tako krenu, postaju sve gore i sve intenzivnije – ovaj problem ne prestaje sam od sebe.

Dok ignorisanje i nadanje da će sve to proći ne pomaže uopšte. Neretko dolazi i do nasilja, a često se dešava da ljubomorni partner/partnerka svojim ispadima ugroze i karijeru i radno mesto osobi koju bi trebalo da vole. Mnogi će reći u takvim situacijama da je žena problem, da ona izaziva takve reakcije, ali muškarac u kojem je ljubomora duboko usađena će napraviti scenu i gdje je nema.

I takve reakcije zahtjevaju psihološku pomooć. Ljubomorna osoba mora naučiti da se kontroliše – ako može samo uz pomoć partnera, odlično, a ako ne, partneri bi zajedno trebalo da odu na konsultaciju kod savetnika.

Trebalo bi naći šta je uzrok ljubomori, to jest, nesigurnosti, i taj uzrok, ako je ikako moguće, ukloniti ili barem ublažiti. Šta ako to ne ide, ako ljubomorna osoba nastavlja sa svojim ispadima i uništava život svom partneru/partnerki? Onda treba učiniti isto što bi se učinilo i sa bilo čim drugim što vam uništava život.

Pultinfo

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top