Kako da napravite oazu za opuštanje od svog dvorišta?

pixabay.com

Kuća i porodica

Kako da napravite oazu za opuštanje od svog dvorišta?

Ukoliko živite u kući sa dvorištem, možete sebe smatrati pravim srećnicima.

Dvorište sa baštom je prostor u kom možete da se opustite uz šolju toplog ili hladnog napitka, omiljenu knjigu, uživate u raskošnim biljkama, intenzivno zelenom travnjaku, sunčate se, ili jednostavno pronađete mir i sklonite se od gradske buke i vreve.

Kako bi vaše dvorište zaista bilo opuštajuća oaza, važno je da je redovno održavate, ali i primenite nekoliko trikova koji će ga učiniti mestom na kom želite da provodite vreme.

Zima je idealno doba za kreiranje planova za uređenje bašte, čije realizovanje možete započeti već početkom proleća. U narednim redovima pročitajte kako da vaše dvorište učinite pravom oazom mira!

Održavanje travnjaka – jedna od najvažnijih stavki za perfektnu baštu

Kako bi vaš travnjak uvek izgledao perfektno, važno je da nabavite trimer za održavanje trave odličnih performansi prilagođen vašim potrebama.

Trimer je odlična opcija za dvorišta manje površine koja imaju oštre čoškove i puno biljaka oko kojih treba pažljivo skraćivati travu. Prilikom kupovine ovog uređaja obratite pažnju na njegove specifikacije, cenu i brend čiji uređaj kupujete. Naša preporuka je da odaberete trimer pouzdanog proizvođača, te budete sigurni da ćete dugo imati sjajnog saveznika za baštenske poslove.

Početkom proleća i tokom rane jeseni, košenje travnjaka je najučestalije. Tokom proleća preporuka je kositi travu na 5-6 dana. Na taj način lakše ćete doći do zelene trave mekane poput tepiha.

Izuzev redovnog košenja, takođe je važno održavati travnjak čistim, kako bi on zadržavao intenzivnu zelenu boju i bio zdrav tokom čitave godine. Zato je bitno redovno sakupljati lišće i otpatke koji se na njemu nađu.

Kada se travnjak ne čisti redovno, sve što se na njemu nađe doprinosi većoj vlažnosti trave koja onda gubi kvalitet i prepoznatljivu boju, a na određenim delovima može se i prorediti.

Još jedna stavka na koju ne smete zaboraviti jeste navodnjavanje u čemu će vam pomoći kvalitetne prskalice za travu.

Odabir biljaka – unesite boje u vašu baštu

Biljke igraju važnu ulogu u dvorištu i ulepšavaju svaki kutak bašte tokom cele godine. Kako bi vaša bašta izgledala perfektno i kako bi vas okruživali prelepi mirisi i boje, važno je da pažljivo birate biljke za vaše dvorište.

Pre svega, prilikom odabira biljaka, trebalo bi da obratite pažnju na uslove u bašti. Za početak, važno je da uočite da li je većim delom dona hladovina ili sunčano, te za baštu odaberete i adekvatno postavite biljke koje “vole” sunce, odnosno hladovinu.

Isto tako, ukoliko nemate vremena za održavanje bašte, redovno zalivanje i orezivanje biljaka, preporuka je da izaberete one koje ne zahtevaju puno posla i posvećenosti.

Neke od biljaka koje krasi sjajan izgled, a ne zahtevaju puno pažnje su gotovo sve vrste sukulenata, kaktusi, geranijum, lavanda, ruzmarin, itd.

Pomenutim biljkama nije potrebno često zalivanje i sve vole osunčana područja, te ih treba zasaditi, odnosno posejati na mesta koja su većim delom dana pod suncem. Prilikom održavanja ovih biljaka posebno obratite pažnju na zimski period i potražite savet od profesionalaca prilikom kupovine u vezi sa održavanjem tokom zime.

Tokom hladnog perioda možete ih skloniti u zatvoren prostor ili adekvatno zaštiti od smrzavanja.

Baštenski nameštaj – kreirajte kutak za opuštanje

Jedan od neizostavnih segmenata svakog dvorišta jeste baštenski nameštaj koji vam omogućava da se odmorite i uživate u zelenoj oazi koju ste kreirali.

Naša preporuka je da baštenski nameštaj postavite ispod trema kako bi uvek bio zaštićen loših vremenskih uslova – kiše, snega, vetra i sl. U zavisnosti od veličine dvorišta i ličnih preferencija, odlučite se za manje ili veće baštenske garniture odnosno sto i stolice na kojima ćete provoditi slobodno vreme.

Ako ispod vašeg trema ima mesta, predlažemo da tu postavite komodicu kreiranu od materijala koji je otporan na različite vremenske uslove u kojoj ćete držati sitnice poput ručnog baštenskog alata, krpa i predmeta koji su vam potrebni za užitak na otvorenom.

Ne zaboravite na detalje koji dovode izgled dvorišta do perfekcije

Za maksimalan užitak na otvorenom u vaše dvorište možete uneti detalje koji prave veliku razliku. U skladu sa veličinom dvorišta i vašim preferencijama, u jednom delu bašte možete postaviti ili samostalno napraviti fontanu, čiji žubor će delovati umirujuće na sve ukućane i goste, tokom boravka u dvorištu.

U skladu sa efektom koji želite da postignete i izgledom celokupnog dvorišta možete kreirati rustičnu fontanu od kamenja nepravilnog oblika preko kojih će se slivati voda ili pak odabrati moderne instalacije pravilnog oblika koji unose dašak luksuza u svaku baštu.

Takođe, prostor na kom ste zasadili biljke možete dekorisati ukrasima za baštu poput baštenskih patuljaka, a ukoliko za to imate prostor, kroz dvorište možete napraviti putić od dekorativnog kamenja i postaviti solarne svetiljke koje će tokom noći doprineti sjajnom izgledu eksterijera.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, a pre svega da ste čitanjem prikupili ideje i trikove koji će vam pomoći da na proleće započnete proces uređenja bašte i uz malo volje, truda i ljubavi kreirate kutak u kom ćete rado provoditi vreme!

Izvor: Zenskikutak/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top