Šta se na PREOBRAŽENJE nikako NE SME raditi?

Printscreen

Poznati

Šta se na PREOBRAŽENJE nikako NE SME raditi?

Ovo je jedan od najvećih praznika zato se potrudite da uradite sve po običajima

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u petak, 19. avgusta obeležavaju veliki verski praznik Preobraženja Gospodnjeg . On se ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, a s obzirnom na to da pada u petak mora se ispoštovati strogi post.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

– Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilijakoji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu – piše u verskim knjigama.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko tada odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače (jer će plakati cele godine), a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

Jede se samo hleb i voće.

Nakon Preobraženja, ostaje još 7 dana do praznika Velike Gospojine.

GLOSSY 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

To Top