Upoznajte Srbiju: Ideje za nesvakidašnje putovanje sa partnerom

Lifestyle

Upoznajte Srbiju: Ideje za nesvakidašnje putovanje sa partnerom

Odlučili ste se da u najlepšem društvu provedete nekoliko dana za pamćenje, ali još uvek razmišljate gde biste mogli otići. Izbor mnogih su evropske metropole ili neke još udaljenije destinacije.

Međutim, s obzirom na okolnosti i pandemiju korona virusa, sada je idealno vreme da se zapitate kakve sve mogućnosti nudi naša zemlja i pružite šansu nekoj od njih. Evo šta možete posetiti i gde ćete poželeti što pre da se vratite.

Zlatibor – planinski lepotan čiji predeli ostavljaju bez daha

Ukoliko ste ljubitelj planina i volite planinske avanture, eto idealne opcije za vaš odmor udvoje. Zlatibor je jedna od naših najlepših planina, a oni koji dobro poznaju naše prostore tvrde da on u sebi sažima ono najbolje u Srbiji.

U njemu se susreću veličanstvena priroda i srpska tradicija. Na Zlatiboru i u njegovoj neposrednoj okolini dobićete priliku da uživate u proverenim gurmanskim specijalitetima, koji već decenijama mame turiste sa različitih strana.

Zlatibor obiluje livadama i pašnjacima koji su od oktobra do maja prekriveni snegom. Kako biste tokom boravka tamo imali prilike da i kada niste napolju uživate u njegovim čudesnim proplancima, izaberite smeštaj i vikendice na Zlatiboru iz kojih će svaki pogled na njegova bogatstva biti zadivljujuć.

Kako biste zavirili u njegove skrivene kutke, možete iskoristiti priliku koja se ne pruža često – na leđima predivnih konja projahati kroz šume i proplanke ove velelepne planine. To iskustvo će biti naročito upečatljivo ako imate mogućnost da ga proživite zajedno sa svojim partnerom, te tako i popularna destinacija kao što je Zlatibor može biti lokacija na kojoj ćete imati putovanje obeleženo nesvakidašnjim aktivnostima.

Mokra gora i Drvengrad, rezervat Uvac i Sirogojno samo su neke ideje kako možete dodatno obogatiti boravak na Zlatiboru. Posebna atrakcija je novoizgrađeni El Paso City, za sve ljubitelje vesterna i kauboja.

Tvrđave u istočnoj Srbiji – istorijski lokaliteti okruženi prirodom

Možda niste znali, ali na istoku naše zemlje, na obalama Dunava nalaze se tri srednjovekovne tvrđave, čiji izgled i priče koje se vezuju za njihov istorijat ne ostavljaju posetioce ravnodušnim. Obilazak tvrđava može biti savršen izbor za nesvakidašnje putovanje!

Golubačka tvrđava

Najviše pažnje u poslednje vreme dobija obnovljena Golubačka tvrđava, koja postoji oko sedam vekova. Nalazi se na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, a zbog svog povoljnog strateškog položaja bila je i predmet određenih sukoba.

Za njeno ime se vezuje legenda o neuzvraćenoj ljubavi devojke Golubane jednom osmanskom zapovedniku, koja je po kazni okovana. Po njoj tvrđava nosi ime, a iz Dunava na tom mestu i dalje viri stena koja se zove Baba-kaj (pokaj se).

Smederevska tvrđava

Možda i veći istorijski značaj ima Smederevska tvrđava, koju je podigao despot Đurađ Branković i koja je građena kao moderna prestonica tog vremena, zbog čega joj bolje pristaje ime Smederevski grad. Nažalost, istorijski događaji su imali takav razvoj da je Smederevo nepovratno izgubilo svoj politički i prestoni položaj.

I za nju se vezuje legenda o prokletoj Jerini, ženi despotovoj, koja je čak i završila u epskim pesmama. Legenda kaže da je bila surova vladarka, koja je radnike na izgradnji tvrđave satirala do smrti.

Lokalni vodiči i meštani mogu vam ispričati još legendi vezanih za ovaj lokalitet, a ukoliko odete u letnjim mesecima, imaćete priliku da prisustvujete i pozorišnoj manifestaciji na otvorenom, poznatoj kao Tvrđava teatar. U septembru se održava Smederevska jesen, pranik posvećen vinu i grožđu.

Tvrđava Ram
U izvorima se pominje preko osam vekova, ali se ne zna pouzdano kada je sagrađena. Vezuje se i za tursku kulturnu baštinu jer je tokom njihove vladavine ovde podignuto utvrđenje sa topovskim otvorima, zbog čega je tvrđava Ram jedna od prvih artiljerijskih tvrđava na ovom području.

Dunav je na tom mestu jako širok (čak pet kilometara), a na kratkoj razdaljini presecaju ga četiri reke (Karaš, Nera, Morava i Mlava), što ga čini mirnim i pogodnim za prelazak skelom, što može biti poseban doživljaj za posetioca.

Srpska Atina – za ljubitelje urbanih sredina od kulturnog i istorijskog značaja

Zbog povoljnog geografskog položaja Novi Sad je bio posebno pogodan za naseljavanje, što za posledicu ima njegovu multikulturalost. On je dom pripadnicima najrazličitijih nacionalnosti i veroispovesti, zbog čega obiluje brojnim religijskim objektima, koji pripadaju različitim veroispovestima i epohama.

Grad Zmaja i Mike Antića bio je i ostao jedan od najznačajnijih kulturnih centara, te u njemu možete videti i najstariju srpsku kulturnu instituciju, Maticu srpsku, koja izdaje časopis Letopis Matice srpske, list koji izlazi najduže u čitavom svetu.

Predvečerje na Petrovaradinskoj tvrđavi, s pogledom na Dunav, scena je koja ne iščezava lako iz pamćenja ni dugo nakon što je vidite, zato ne propustite da i nju doživite. Osmislite zanimljive aktivnosti ili pođite na neku autentičnu turu upoznavanja Novog Sada i ovog putovanja uspećete da napravite jedinstven doživljaj.

I ne zaboravite ovo – ,,spakujte’’ pred polazak dobro raspoloženje, a u povratku napravite mesta brojnim pozitivnim utiscima jer oni sigurno neće izostati!

Izvor: Zenkikutak/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top